Utprovning av hörapparater

När du ska få en hörapparat är det viktigt att den känns rätt och sitter bekvämt i örat. För att på bästa sätt få hjälp med detta går du till en audionom som hjälper dig med utprovning.


Utprovning av hörapparat

Utprovning – så går det till

När du ska få en hörapparat börjar du med att gå till en audionom som gör en hörselundersökning.

Efter undersökningen kan audionomen börja med utprovning av hörapparat. Vilken typ av hörapparat du får beror med andra ord helt och hållet på vilken typ av hörselnedsättning du har.

En utprovning är inte klar förrän både du och audionomen känner sig nöjda med hörapparaten.

Ny hörapparat

De flesta hörapparater sätts igång när du stänger igen batteriluckan. Däremot brukar hörapparater som sätts på genom att stänga batteriluckan ha en fördröjning, så att ljudet inte tas upp på en gång. Sitter inte hörapparaten redan i örat när ljudet sätter igång kan det bli rundgång.

Vanligtvis finns det en fördröjning på tio sekunder. Du har då tio sekunder på dig att stoppa in hörapparaten för att undvika rundgång. Tycker du att tio sekunder är för kort tid kan audionomen justera detta. Fördröjningen kan även tas bort helt.

Att vänja sig

Att vänja sig vid en hörapparat kan ta tid. Till en början kan du bli mycket trött med alla nya ljud som du inte är van vid. Det kan vara helt ”naturliga” ljud för alla andra, medan det för dig som nyligen fått din hörsel tillbaka kan kännas som oljud när någon går på ett parkettgolv med klackskor.

Det kan därför vara en bra idé att börja använda hörapparaten successivt några timmar om dagen för att sedan träna upp din hörsel och vänja dig vid alla ljud.