Priser för hörapparater

Om du har medicinska behov av en hörapparat kan du hyra detta gratis från ditt landsting. Vill du köpa en annan hörapparat erbjuder många landsting att betala en viss summa för hjälpmedel.


priser hörapparaterSå gör du om du behöver en hörapparat

En hörapparat kan du låna/köpa och få utprövat hos en audionom.

I en del landsting kan du vända dig direkt till en audionom men i de flesta landsting behöver du först vända dig till en vårdcentral eller öronmottagning för att sedan få en remiss till en audionom.

Kostnader vid hörapparat från landstinget

Audionomen ger tips på vilken hörapparat som är bäst för dig utifrån dina medicinska behov. Och denna kan du sedan låna/hyra direkt från landstinget.

Att hyra en hörapparat från landstinget kostar ingenting förutom förskrivningsavgiften/utprovningsavgiften som ligger på runt 600 kronor beroende på landsting.

Köpa en hörapparat själv

Du kan även själv köpa en hörapparat privat. Priset för hörapparater varierar kraftigt och kan kosta tiotusentals kronor.

I några landsting finns det något som kallas för ”fritt val av hjälpmedel”. Detta innebär att du får en viss summa att köpa hjälpmedel för.

Om du vill ha en hörapparat som är dyrare än denna summa, som brukar ligga runt några tusen kronor, får du själv betala mellanskillnaden.