Så fungerar hörapparater

Vid ett hörselproblem kan du få hjälp att höra bättre med hjälp av en hörapparat. Hörapparater finns i många olika utföranden och individanpassas beroende på vilket hörselproblem du har.


Hörapparater

Det finns olika modeller och former på hörapparater beroende på vilken grad av hörselskada du har.

I hörapparaten sitter det en liten mikrofon som fångar upp ljud och skickar det vidare till en liten högtalare. Det finns även digitala hörapparater som har inmonterade datachip. Dessa chip reglerar ljudkvalitén på ljudet som går in i hörapparaten.

Hörapparater gör att de personer som har hörselproblem återigen kan uppfatta ljud som de tidigare inte hört.

Hörapparater idag är mycket bättre på att sortera ljud i en sorlig eller bullrig miljö. Trots det kan det vara svårt för personer med hörapparater att uppfatta enskilda personers röster i ett sorl.

Det är därför viktigt att använda sin hörapparat för att hjärnan ska få en chans att träna på att urskilja enskilda röster.

Olika typer

Det finns många olika typer av hörapparater. Det finns hörapparater som bara sitter i örat, där är både mikrofon och högtalare monterat i en liten insats som sätts i örats öppning.

Sedan finns det hörapparater där mikrofonen sitter på utsidan av örat (fästs bakom örat) och leder ljudet genom en tunn slang till hörselgången. Denna typ av hörapparat går även att stänga av och sätta på samt att du kan reglera ljudvolymen.

Tips och råd för dig med hörapparat

Hörapparater är väldigt känsliga för fukt. Du ska därför inte använda din hörapparat när du duschar, badar eller när det regnar ute. Ta gärna ur hörapparaten när du sover för att vila och lufta örat. Du kan även öppna luckan där batterierna sitter för att eventuell fukt ska torka.

Tänk även på att rengöra hörapparaten regelbundet för att minska riskerna att få eksem i örat. Om du är osäker på hur du rengör hörselgångsinsatsen kan du fråga din audionom (de som arbetar med hörselskador).

Utprovning

En utprovning av en hörapparat görs hos en så kallad audionom. Hos audionomen görs först en hörselundersökning för att därefter kunna veta vilken typ av hörapparat som passar dig bäst. Det är viktigt att både du och audionomen är nöjda med den typ av hörapparat som du får.

Att få en hörapparat är en omställning i livet. Det kan ta tid att vänja sig vid att höra sådant som du tidigare inte hört. Många upplever att de blir trötta i huvudet av allt ljud. Det kan vara så enkla och självklara saker som ljudet av klackskor.

Läs mer om utprovning av en hörapparat här.